Det ska vara lätt att göra rätt

När vi blickar tillbaka på 2017 så har det hänt en hel del. En av mina medarbetare skrev också att en årskrönika ”innehåller alltid framtidsvisioner” vilket ju inte alltid är så lätt, men vi börjar med året som gått.

Det ska vara lätt att göra rätt!

Kanske har du sett det redan näst överst på vår startsida – det ska vara lätt att göra rätt – kanske inte. Vi har här på Natlikan under många, många år alltid strävat efter att ha en långsiktig och bra relation med våra kunder och har vänt oss till tekniken för att hjälpa till med detta. Från CD-ROM 1993, vidare till internet 2000 och nu till molnlösningar 2017. Det som varit vår ledstjärna är att allt vi gör och ger till er måste vara lätt att använda. Vi tar nu det extra steget och flyttar upp detta och sätter det ännu tydligare på vår näthinna så att vi blir påminda om att för att vi ska vara framgångsrika och ni ska bli mer hållbara måste det vara lätt att göra rätt.

Lagbevakningens djungel

Vi på Natlikan befinner oss mitt i lagbevakningens djungel. Här i Sverige så händer det som alltid massvis och när jag bad en annan av mina medarbetare att räkna återkom hon med att vi skrivit totalt 667 kommentarer på olika ändringar och nyheter inom miljö, arbetsmiljö och livsmedel. Det är sannerligen en hel del och eftersom vi också härjar fritt i andra länder kan vi konstatera att det är väldigt många olika ändringar att hålla reda på här i Sverige. Några som vi gärna lyfter fram är:

  • Förordning om plastbärkassar (2016:1041) Ikraft: 2016-12-13
  • Klimatlag (2017:720) Ikraft: 2018-01-01

Ett sätt som vi gärna gör detta på för våra kunder är de webinars som vi arrangerar för våra kunder. Vi kallar dem för tomteweb och hängmatteweb. Det är två tillfällen, det första nu kring jul och nyår då det kommer mycket ändringar och det andra är efter sommaren då det också händer en hel del men då många är lediga och gärna tar chansen att fräscha upp sitt minne. I år har vi haft glädjen att välkomna 273 deltagare under året. Vi kör nästa år igen så om ni missat att anmäla er har ni fortfarande chansen.

We like to walk the extra mile …

Vår lagbevakningsdjungel sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. Så här i slutet av 2017 bevakar vi lagstiftning i lite drygt 40 länder. Vi har många kunder som gärna har ett system för alla sina länder men vi längtar efter fler. Under 2018 kommer vi också att utöka vår geografiska spridning rejält och räknar med att nå över 100 länder så här dags nästa år. Om ni har kollegor som gärna tar hjälp av oss så tveka inte att höra av Er – vi hjälper er gärna.

Nytt, nytt och lite ändrat

Vår digitala plattform är populär. Ingenting är ju så bra att det inte kan bli ännu bättre och i början av maj fick både hela WSP en ny kostym (eller rebranding som vi fått lära oss att det heter och att det är långt mer än bara en ny logo) och vi passade också på att förenkla navigeringen med det vi själva kallar toppmenyn. Den har fått ett mycket positivt mottagande vilket vi är glada över. Vi fortsätter vår strävan och gör nu regelbundet lite mindre uppdateringar där vi nu bland annat tar nästa steg och lanserar hjälpartiklar som ett sätt för alla er kunder att lättare kunna få hjälp med era frågor.

Och så var det där med framtiden också

Vad kan vi se när vi försöker titta in i den digitala molnbaserade kristallkulan för 2018 och framåt. Den digitala megatrenden kommer att fortsätta och jag är övertygad om att när allt det tekniska har lagt sig och när användningen kommer i fokus så kommer det att kännas naturligt. Hur då tänker ni, ja ett sätt att förklara det är att alla vi som har några år på nacken nog fortfarande kommer ihåg hur livet före 2007 såg ut (det var då Steve Jobs lanserade det vi idag kallar en smartphone). När jag nu själv tänker tillbaka så undrar jag lite hur allt funkade förut.

Runt hörnet så kommer alla ni som berörs av 6 kap i miljöbalken att få nya regler att rätta er efter. Vi på Natlikan kommer också att fortsätta att expandera vårt erbjudande och tillsammans med våra konsultkollegor från andra grupper erbjuda alla er som kämpar med era leverantörskedjor att få god hjälp både från vårt eget verktyg men också från all den kunskap och kompetens som finns om de svårigheter och utmaningar som finns för att hela leverantörskedjan skall bli mer hållbar.

Till sist – ett fantastiskt gott nytt 2018 önskar vi er alla från oss på Natlikan